Bloggen

3 fif til en god arbejdsmiljødrøftelse

Tags: Tryghed

En arbejds-hvad-for-noget? tænker du måske, men du kan lige så godt lære ordet, for det er kommet for at blive…

I oktober 2011 blev det vedtaget, at alle virksomheder, der har bare én ansat, uanset om det er fastansatte, eller løstansatte, skal lave en årlig arbejdsmiljødrøftelse.

Formålet med drøftelsen er, at virksomheder presses til at sætte sig ned og lave en status på arbejdsmiljøindsatsen i deres virksomhed.

For mange virksomheder i dag, fungerer det daglige arbejdsmiljøarbejde fint, der skaffes de værnemidler der skal og investeres i de tekniske hjælpemidler, der forhindrer nedslidning.

Men sådan er det desværre ikke i alle virksomheder, og derfor må der reguleres igen. Og selvom det kan virke omstændigt, at man nu igen skal udfylde et stykke papir, gælder det som altid om, at få det bedste ud af arbejdet.

Arbejdsmiljødrøftelsen skal udføres af ledelsen eller en repræsentant for denne, samt medarbejderne eller repræsentant(er) fra disse. Har I en arbejdsmiljøgruppe eller organisation, er det helt naturligt, at det er medlemmerne heraf, der holder drøftelsen.

Arbejdsmiljødrøftelsen består overordnet af to parametre.

IVÆKST Tema: Få et godt arbejdsmiljø

1: Se tilbage på året der gik.

Den første gang man laver arbejdsmiljødrøftelse skal man ikke se tilbage, for der har måske ikke været sat nogle mål at se tilbage på.

Til gengæld kan det måske være fint at se på hvad der faktisk er sket i året der er gået. Måske fik I endeligt nedbragt støjen omkring en maskine, eller markeret køreveje. Måske fik I udført jeres Arbejdspladsvurdering (APV).

Næste gang I udfører en arbejdsmiljødrøftelse skal Ifølge op på de mål I satte jer sidste år. Fik I nået det I satte som mål, og hvis ikke, hvorfor så det? I skal også se tilbage på, om I har haft de ressourcer der er påkrævet for at sikre et godt arbejdsmiljø. Har I haft de arbejdsmiljøkompetencer I har brug for, både i forhold til uddannelse og antal folk?

2: Se et år frem

Sæt jer et mål for arbejdsmiljøindsatsen næste år. Forventer I at udvide eller ændre produktionen – og hvad kræver det rent arbejdsmiljømæssigt? Vil I indføre nye ordninger som massage, frugt, eller andet for
medarbejderne? Vil I sætte fokus på at nedbringe sygefravær, eller antal ulykker?

I skal fokusere på lidt overordnede linjer, ikke om der skal indkøbes flere handsker, eller bestilles afhentning af affald. Benyt gerne drøftelsen til at ”tage temperaturen” på arbejdsmiljø og trivsel i virksomheden.

Har I de ressourcer der skal til for at gennemføre disse mål i sætter jer? Skal I have arbejdsmiljørepræsentanter? Skal I være flere eller nye arbejdsmiljøgrupper Har de den fornødne viden, eller hvor kan I trække på viden henne, når I har brug for det?

Slå evt. arbejdsmiljødrøftelsen sammen med jeres APV

Det er lovkrav, at den generelle APV skal gennemføres mindst hver tredje år.

For små og visse mellemstore virksomheder kan det være en fordel, at lade dette ske hyppigere. Dels er der normalt ikke store forkromede projekter der tager tre år at gennemføre, og man glemmer lidt hvordan det skal gøres. Dels er det svært at huske det der med hver tredje år, hvilket ofte resulterer i, at virksomhedens APV er for gammel, og det kan koste, hvis Arbejdstilsynet kommer forbi.

Hvis I slår de to værkstøjer sammen, kan I skrive de mål I sætter jer, direkte ind i handlingsplanen fra APV’en.

Opfølgning på målene foretager I så ved næste APV - et år senere.

IVÆKST Artikel: Hvad er en arbejdspladsvurdering (APV)?

I øvrigt

I kan finde et forslag på en generel arbejdsmiljødrøftelse her.

Hvis I vil lidt dybere ned kan I via Arbejdstilsynets hjemmeside www.at.dk finde arbejdsmiljødrøftelser der fokusere på det psykiske arbejdsmiljø, ulykker eller muskel- og skeletbesvær.

I er selvfølgeligt også altid velkommne til at kontakte mig, for råd i forhold til arbejdsmiljødrøftelsen, eller andre arbejdsmiljøforhold.

 

Del indlægget med venner og kollegaer

Blog ekspert

EKSPERTENS BLOGINDLÆG

Tina Johansen

Indehaver af Damavi

Tags:
Jura, Tryghed

På alle virksomheder med ansatte der bruger kemikalier, er der krav til kemikaliestyring. Dvs. man skal have et sikkerhedsdatablad på hvert produkt, en liste over produkterne og en arbejdspladsbrugsanvisning der fortæller under hvilke forhold de ansatte bruger produkterne på jeres virksomhed.

Tina Johansen

Indehaver af Damavi

Tags:
Jura

Se det i øjnene – rygeloven er kommet for at blive. Men det er dens indhold derimod ikke, der løbende bliver opdateret eller opstrammet. Hvis du i din virksomhed er faret vild i rygelovsjunglen, gør arbejdsmiljøeksperten Tina Johansen her status på de gængse regler.

Tina Johansen

Indehaver af Damavi

Tags:
Jura

Alle der udfører et arbejde skal principielt overholde de grundlæggende regler i arbejdsmiljølovgivningen.

x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
x
Få besked i din indbakke om nye
gratis livestreams, kurser og events
for små og mellemstore virksomheder
Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu.
Du kan altid framelde dig med et enkelt klik.